Lukiseula kartoittaa oppimisvaikeutta myös aikuisilla

Lukiseula on ryhmässä toteutettava digitaalinen lukutaidon arviointiväline, jota käytetään teknisen lukutaidon ja tekstinymmärtämisen arvioimiseen ja lukemisen vaikeuksien paikantamiseen. 

Mitä eroa on lukiseulalla ja lukitestillä?

Lukiseula on ryhmässä tehtävä testi. Se ei sisällä kaikkia varsinaisen lukitestin osioita. Siitä saa kuitenkin suuntaa-antavan tiedon lukemisen ja kirjoittamisen taidoista. Lukiseula kartoittaa lukihäiriön mahdollisuutta ja siitä saa palautetta, mutta siitä ei saa virallista lausuntoa.

Lukitesti on yksilöllinen ja virallinen oppimisvaikeuden laajuutta kartoittava testi. Testi voi auttaa ymmärtämään omaa oppimista ja oppimisvaikeuksia, ja sen jälkeen on mahdollista saada lukiohjausta tai hakeutua kuntoutukseen.

Lukitestistä voi halutessaan saada virallisen lukilausunnon, ja siihen voi kuulua myös suosituksia tukitoimista ja erityisjärjestelyistä esimerkiksi opiskelussa tai työssä. Lukilausunnon hankkiminen on tarpeellista yleensä ylioppilaskokeita tai autokoulua varten, koska lukivaikeuden todistamisesta saa lisäaikaa kokeen suorittamiseen. Se antaa myös opettajille tietoa miten opiskelijaa voi tukea opiskelun tai työelämän haasteissa.

Jos oppivelvollisuus iässä olevalla oppilaalla epäillään lukivaikeutta tai muuta oppimisvaikeutta on hän oikeutettu saamaan tukea opintoihinsa ja oppimiseen jo ennen testauksia ja niiden tuloksia.

Lukitestin pohjalta kirjoitettava lukilausunnon voi kirjoittaa oppilaitoksissa esim. erityisopettaja.

Lääketieteellisen diagnoosin lukihäiriöstä voi antaa vain lääkäri, mutta diagnoosin tarve riippuu tilanteesta. Yleensä virallinen lukilausunto riittää tukitoimien järjestämiseksi.

(Lähde: www.eoliitto.fi)

Oulussa järjestetään aikuisille marraskuussa 2022 lukiseula

Lukiseula on tarjoitettu kaikille yli 15 v. nuorille ja aikuisille. Lukiseulaan voi tulla, jos lukeminen tuntuu itsestä vaikealta.

Olet hidas lukija.
Rivit pomppivat lukiessa ja kadotat kohdan, missä olet menossa.
Teet tahattomasti kirjoitusvirheitä.
Numerot kääntyvät helposti päinvastoin eli 52: sta tulee 25 yms.

Kuntoutussäätiön Oppimisvaikeuksien tunnistuslistassa on 22 kysymystä. Alla olevasta linkistä voit tutustua siihen. Kysymykset liittyvät lukivaikeuteen tai yleisemmin oppimisvaikeuksiin. Kysymyslista on suuntaa-antava ja sen tarkoituksena on helpottaa lukivaikeuden tunnistamista.
Vastaa kysymyksiin linkistä: Oppimisvaikeuksien tunnistuslista

Mitä useampaan kysymykseen vastasit myönteisesti, sitä todennäköisemmin kysymyksessä voi olla lukivaikeus tai muu oppimisvaikeus. Joka viides suomalainen kokee oppimisvaikeuksia eli kyse on melko yleisestä asiasta.

Pohjoisen moninaiset oppijat ry järjestää yhdessä Pop pankin kanssa aikuisille suunnatun lukiseulan 22. marraskuuta Pohjankartanon koululla illalla klo 18.00-20.00.

Lisätietoja ja ilmoittautumisohjeet lukiseulaan löydät Pomo ry: n nettisivun tapahtumista: TÄÄLTÄ.

Tervetuloa mukaan!

Lähteet:

www.eoliitto.fi

www.kuntoutussäätiö.fi

 

Scroll to Top
Skip to content